Ernæringskartlegging av personer med utviklingshemming
I over 10 år har det vært klinisk ernæringsfysiolog i Sagene bydel, som blant annet er tilknyttet Tilrettelagte tjenester. Klinisk ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle utviklet et eget [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Personer med utviklingshemming omfattes av de alminnelige reglene i helse- og omsorgslovgivningen. På denne siden finner du lenker til lovverk og sentrale føringer for helse- og omsorgsarbeid i kommunen og i spesialisthelsetjenesten.
Pasient- og brukerrettighetsloven
Retten til nødvendig helse- og omsorgstjenester i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten er regulert i Pasient- og brukerrettighetsloven. Lovens formål er å sikre befolkningen lik tilgang på tjenester av god kvalitet, og bidra til å fremme tillitsforholdet mellom pasient og bruker og helse- og sosialtjenesten, fremme sosial trygghet og ivareta respekten for den enkelte pasient eller brukers liv, integritet og menneskeverd.
Helsedirektoratet har laget en nettside som har samlet forskrifter, rundskriv, veiledere og annet aktuelt som er knyttet til pasient- og brukerrettighetsloven. Pasient- og brukerrettighetsloven regulerer også nødvendig somatisk helsehjelp til pasienter som mangler samtykkekompetanse og som motsetter seg helsehjelpen.
Helse- og omsorgstjenesteloven
Helsetjenestene i kommunen reguleres av Helse- og omsorgstjenesteloven. Loven har som formål forebygge, behandle og tilrettelegge for mestring av sykdom, skade, lidelse og nedsatt funksjonsevne. Loven skal videre bidra til å fremme likeverd og likestilling, bedre levekår, bidra til selvstendighet, meningsfylt og aktivt liv, sikre tjenestetilbudets kvalitet, samhandling og individuell tilpasning mv.
Helsedirektoratet har samlet forskrifter rundskriv, veiledere m.m. på en egen nettside. Vi vil særlig fremheve Veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten som viktig for kommunale tjenester.
Helse- og omsorgstjenesteloven regulerer også bruk av tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemming. Rundskriv om lovens kapittel 9, om bruk av makt og tvang, finner du her.
Lov om spesialisthelsetjenesten
Formålet med lov om spesialisthelsetjenester er å fremme folkehelse, motvirke sykdom, skade, lidelse og funksjonshemming. Videre skal loven fremme likeverdige tjenestetilbud, bidra til kvalitet og tilgjengelighet. Loven skal også bidra til at ressursene utnyttes best mulig og at tjenestetilbudet er tilpasset pasientenes behov. Loven sier hvilke tjenester som skal tilbys, om samhandling og samarbeid, plikt til forsvarlighet, om individuell plan og koordinator mv. Særlige plikter som sykehuset har er plikten til å yte øyeblikkelig hjelp mv.Helsedirektoratet har laget en nettside med loven, forskrifter, veiledere m.m.
Lov om psykisk helsevern
Lov om psykisk helsevern regulerer psykiske helsetjenester i spesialisthelsetjenesten. Formålet med loven er å etablere og gjennomføre psykisk helsevern på en forsvarlig og rettssikker måte, og at tiltakene i loven tar utgangspunkt i pasientens behov og respekt for menneskeverdet. Forskrift om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern m.m. finner du her.
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten
Forskrift om Ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten slår fast at det er øverste leder som er ansvarlig for at virksomheten styres og forbedres systematisk. Lederen har ikke bare ansvar for at lover følges, men også for å lage systemer som sikrer trygge tjenester av god kvalitet og at det jobbes kontinuerlig med pasientsikkerhet og forbedringsarbeid. Forskriften gjelder både spesialisthelsetjenesten og kommunale helse- og omsorgstjenester, samt private helseaktører.
For å støtte ledere i arbeidet med å implementere forskriften har Helsedirektoratet laget, Veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgssektoren. Veilederen utdyper hvordan medarbeidere og brukere av helse- og omsorgstjenesten kan involveres og få innflytelse. Videre gir den eksempler på hvordan øverste leder kan sette gode mål for virksomheten, og anbefaler å sette konkrete mål i tall og tid for pasient-, bruker- og pårørendetilfredshet, kvalitet og pasientsikkerhet, forbedring, personal/HMS, drift og logistikk og økonomi og effektivitet.
Les mer i kunnskapsbankområdet ledelse og organisering.
Forsvarlighetskravet
Det at helse- og omsorgstjenester skal være forsvarlig er forankret i blant annet i Helse- og omsorgstjenesteloven § 4 og i Helsepersonelloven § 4.
Leder har overordnet ansvar for at virksomheten arbeider forsvarlig, og ansatte har et selvstendig ansvar for at tjenestene som ytes er faglig forsvarlige og at hjelpen ytes på en omsorgsfull måte. Les mer i artikkelen: Faglig forsvarlige tjenester- hvem har ansvaret?
Andre aktuelle lovverk:
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».