Kunnskapsbasert miljøterapi
En aktuell problemstilling for kunnskapsbasert miljøterapi er i hvilken grad miljøterapi i det hele tatt skal være forskningsbasert. Hvilken kunnskap og hvilke kunnskapstyper bør ligge til grunn for [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
På denne side kan du lese hva evalueringsrapporter i Norge finner ut i temaet koordinering og individuell plan
Perspektiver på god praksis- en undersøkelse av koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering i kommuner
Rømbøll stod for en undersøkelse på vegne av Helsedirektoratet fra 2009-2010 om koordinerende enhet. Undersøkelsen var en kvalitativ casestudie i fem kommuner. Dataene var basert på personlige intervjuer med åtte personer fra hver kommune, inkludert ledere for koordinerende enhet og samhandlingspartnere. Rambøll gjennomførte også fokusgruppeintervju med brukere i alle de fem kommunene. Oppsummert ble følgende suksesskriterier trukket fram som viktige for at koordinerende enhet skal fungere etter intensjonen og for god koordinering av tjenestene for den enkelte på individnivå, sitat:
Rapporten peker på følgende hovedutfordringer:
Du kan lese hele rapporten her.
Knutepunkt for koordinering.
Denne rapporten inneholder eksempler på hvordan fem ulike kommuner har utformet sin koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering. Dataene er fra undersøkelsen ”Perspektiver på god praksis” som ble gjennomført okt – des 2009 av konsulentfirmaet Rambøll AS på oppdrag fra Helsedirektoratet. Den hadde et særlig fokus på hvilke organisatoriske faktorer som kan synes å være viktige for at enhetene skal bli gode og funksjonelle.
Les mer fra rapporten her: Knutepunkt for koordinering- koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering i fem kommuner.
Kartlegging av Helse og omsorgstjenestetilbudet til voksne med habiliteringsbehov
Rambøll skrev en rapport i 2017 på vegne av Helsedirektoratet. Oppdraget var å kartlegge helse- og omsorgstjenestetilbudet til voksne med habiliteringsbehov. Rambøll fant at kommunene hadde oversikt over personer med omfattende habiliteringsbehov på systemnivå, men at kunnskapen som finnes i mindre grad blir tatt i bruk på individnivå. Rapporten tar opp flere forhold og finner at det er behov for å styrke kompetanse og systemer for tverrfaglig og tverrsektoriell samhandling. Dette gjelder særlig mellom somatiske tjenester og psykiatrien for personer med sammensatte behov. Her er det mangelfullt samarbeid både internt i kommunen, internt i spesialisthelsetjenesten og mellom kommune og spesialisthelsetjenesten. Tal fra IPLOS-registeret viser under 50% av personer i målgruppen har utarbeidet individuell plan. Kommunene selv vurderer at IP har begrenset verdi for tjenestemottakerne, mens tjenestemottakerne selv etterlyser både individuell plan og koordinator.
Rambølls kartlegging peker i tillegg på at koordinatorene har begrenset tid til å utføre koordineringsarbeidet og at ansatte ikke har rett kompetanse til å utføre arbeidet.
Du kan lese mer i rapporten: Kartlegging av helse- og omsorgstjenestetilbudet til voksne med habiliteringsbehov.
Evaluering av opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering
Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering, 2017-2019, ble evaluert av Helsedirektoratet evaluerte. Det var KPMG som gjennomførte evalueringen.
I tidligere evalueringer har funnene konsekvent avdekket manglende kunnskap om kapasitet og behov for habiliterings- og rehabiliteringstjenester, manglende avklaring av ansvarsforhold mellom primær- og spesialisthelsetjenesten, svikt i koordinering av tjenester, og et behov for bedre kvalitetsindikatorer. KPMG finner at opptrappingsplanen ikke har bedret/endret situasjonen og KPMG peker på at forholdene ikke vil bedres, uten at det skjer en fundamental endring i form av en reform. Her følger en gjengivelse av 6 faktorer som fremheves som bidrar til å opprettholde utfordringene på området:
Evalueringsrapporten legger fram flere anbefalinger for å få en endring og tydeligere fordeling av roller og ansvar mm.
Anbefalinger:
KPMG viser til at gjennomføring av anbefalingene kan være med på å oppnå en kursendring i Habilitering/rehabiliteringsfeltet, med det resultatet at tjenesteleveringen kan bli mer enhetlig og ha bedre kvalitet og kostnadseffektivitet.
Les mer i rapporten: Evaluering av opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering (2017-2019)
Kartlegging av helse- og omsorgstjenestetilbudet til voksne med habiliteringsbehov
Helsedirektoratet gav Rambøll ansvar for å kartlegge det kommunale helse- og omsorgstjenestene i kommunene for voksne med habiliteringsbehov. Rambølls rapport er fra 2017. Her gjengis fem hovedfunn med områder som bør styrkes:
Les mer i rapporten: Kartlegging av helse- og omsorgstjenestetilbudet til voksne med habiliteringsbehov.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».