Brukertilgang i fag- og journalsystem: Eksempel
Kari Anne Bertelsen, fagrådgiver, og Espen Søyland, vernepleier med opplæringsansvar i Bo- og miljøarbeidertjenesten i Halden kommune, opplevde begrensninger med tiltaksplaner og at det [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
VID vitenskapelige høgskole i samarbeid med Klepp kommune har utgitt veilederen. Veilederen er et verktøy for å fremme gode medvirkningsprosesser sammen med personer som ikke uttrykker seg med ord.
Det å fremme stemmene til alle personer som mottar helse- og omsorgstjenester, også personer som ikke uttrykker seg med ord, er i tråd med føringer i konvensjoner og lovverk. Og brukermedvirkning har en egenverdi, terapeutisk verdi og er et virkemiddel for å forbedre og kvalitetssikre tjenestene. I dokumentet skriver de at veilederen skal bidra til å løfte frem stemmene til personer som ikke uttrykker seg med ord, og bidra til økt innflytelse i hverdagens små og store øyeblikk.
I de fire første kapitlene kan du lese om bakgrunn, fokus, mål og grunnleggende verdier. Videre beskriver veilederen om at medvirkning skjer i store og små hendelser i hverdagen. Personer som ikke uttrykker seg i ord er prisgitt andre personer omkring de for å medvirke i hverdagen. Følgende tema kan du lese mer om i kapitlet som beskriver hva medvirkning avhenger av:
Deretter kan du lese eksempler på medvirkning i hverdagslivet. Veilederen inneholder også en sjekkliste for å fremme medvirkning, og videre ressurser i temaet. Du finner mer informasjon her.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».