E-plattform for foreldre til barn med utviklingshemming
Seks organisasjoner fra fem europeiske land, har kommet sammen for å lage en e-læringsplattform for foreldre til barn med utviklingshemming.
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
I denne artikkelen har vi samlet et utvalg av ressurser i temaet seksualitet.
Kursmateriell, Kropp, identitet og seksualitet (KIS) kan brukes i undervisning, veiledning og i samtaler om temaet kropp, identitet og seksualitet (KIS) Materialet er nettbasert og inneholder manual for kursholder, video og illustrasjoner for kursdeltakere. Hensikten med kursmateriellet er å gi personer med forståelsesvansker veiledning og tilrettelagt opplæring omkring temaene kropp, identitet og seksualitet. Målsettingen er å bidra til at flere får oppfylt sin rett til opplæring på eget nivå, ut fra egne forutsetninger
Ordbok, Hva betyr ordene? er en ordbok som forklarer ord og uttrykk om seksualitet, den er laget av avdeling for habilitering ved Sykehuset Telemark. Vanskelige ord i forhold til seksualitet er her forklart på en enkel måte.
Undervisningsmateriell fra organisasjonen Sex & Samfund i Danmark. De har utarbeidet kursmaterialet for elever med funksjonsnedsettelser som innebærer blant annet utviklingshemming. Materialet består av temahefter, fiksjonsfilmer og animasjonsfilmer, oppgaver mm. De har utarbeidet eget kursmaterialet for elever i grunnskolen og for elever i ungdomsskolen.
Treffsted, PUST UT - skeive personer med utviklingshemming treffes trygt og sosialt. Tilbudet er sosiale og inkluderende treff hvor lesbiske, homofile, bifile, panfile eller transpersoner med utviklingshemning kan møtes og snakke fritt om kjønn og seksualitet. Les mer om PUST UT i denne artikkelen.
Lettleste bøker om seksuell orientering, Jag är berättaren er et svensk prosjekt for hbtq-personer med funksjonsnedsettelser, de har utgitt to lettleste bøker i temaet.
Lettlest hefte om seksualitet, Hjelp- jeg skal ha sex!
Kunnskapsbanken: I NAKU sin kunnskapsbank i området seksualitet finner du artikler om seksualvennlig miljø, PLISSIT- modellen, seksualtekniske hjelpemidler mv.
Nettkurs, Trygg i egen seksualitet fra Likestillingssenteret. Du må logge inn for å ta kurset. Kurset gir kursdeltageren kunnskap om kjønn, normer, seksualitet og grensesetting rettet mot personer med utviklingshemming. Kurset gir også deltageren kunnskap om hva vold og overgrep er og hvordan vi kan håndtere og varsle overgrep. Kurset består av tre deler.
Likestillingsenteret arrangerer også fagdag, Trygg i egen seksualitet for ansatte som bistår brukere med intellektuell funksjonsnedsettelse.
E-bok, Seksualitet på dagsordenen, utgitt av av Socialstyrelsen i Danmark. Boka henvender seg til de som støtter og veileder voksne som har nedsatt funksjonsevne, også personer med utviklingshemming. Boka er inndelt i ulike tema og har mange eksempler.
eMetodebok for seksuell helse, fra sex og samfunn. Metodeboka er et medisinsk oppslagsverk for leger, helsesykepleiere, jordmødre og annet helsepersonell som jobber med prevensjon, seksuelt overførbare infeksjoner og annen tematikk innenfor seksuell og reproduktiv helse.
E-bok Utviklingshemning og seksuelle overgrep - rettsvern, forebygging og oppfølging. Boka viser blant annet til forebygging, rettigheter, seksuell utvikling og håndtering av overgrep. Forfatterne ønsker at boka kan benyttes som praktisk arbeidsredskap for alle som kommer i kontakt med mennesker med utviklingshemming. Forfattere: Eggen, K., Fjeld, W., Malmo, S. og Zachariassen, P. 2014.
Håndbok -Utviklingshemming og seksualitet - Forebygge og håndtere overgrep er utarbeidet av fagkonsulenter ved Habiliteringstjenestene i Finnmark i samarbeid med Fylkesmannen i Finnmark. Håndboka er et verktøy i arbeidet med å forstå og legge til rette for naturlig seksualitet for personer med utviklingshemming, og for å forebygge og håndtere overgrep.
Idehefte - Følelser, kropp og samspill, Et idéhefte for alle som jobber med ungdom og voksne med utviklingshemning. Rollespill, leker, historier, improvisasjon og mye annet. Utarbeidet av Sykehuset Østfold.
Kartleggingsverktøy: Kroppkunn er et tilpasset kartleggingsverktøy for barn og unge med utviklingshemming, og Sexkunn for voksne med utviklingshemming. Hensikten med verktøyene er å avdekke kunnskap i temaet kropp og sex for personer med utviklingshemming, og for å kunne bruke dette til individuelt tilpasset opplæring. Les mer om verktøyene i denne artikkelen i kunnskapsbanken.
Helsedirektoratet har en temaside om seksuell helse. Her kan du bestille undervisningsmateriell i tema kjønn og seksualitet, blant annet et idehefte om følelser, kropp og samspill for ungdom og voksne med utviklingshemming.
Helsebiblioteket har opprettet en emneside om seksuell helse. Dette er en generell emneside. På siden finner du norske og internasjonale kilder som kan brukes i møte med yngre og eldre brukere.
Helse- og omsorgsdepartementet har utgitt strategi for seksuell helse (2017-2022) Snakk om det! Målgruppe for strategiplanen er befolkningen generelt og alle i helse- og omsorgssektoren, i bruker- og interesseorganisasjoner og i politikk og forvaltning. Strategiplan har eget underkapittel om seksuell helse ved psykisk utviklingshemming.
NFSS - Nettverk for funksjonshemmede, seksualitet og samliv er et landsdekkende nettverk for fagpersoner som arbeider med seksualitet. Nettverket er en viktig ressurs i kunnskapsformidling og utvikling av tilrettelagt informasjons- og undervisningsmateriell. På hjemmesiden deres finner du tema og ressurser i fagområdet.
Bok- Seksualitet og utviklingshemmning Boka har hovedfokus på nytelse og forebygging. Nytelse, fordi mange bør få bistand slik at det kan tilrettelegges for nytelse. Forebygging, fordi alt for mange av de denne boka handler om begår, eller utsettes for seksuelle overgrep. Gjennom teori og eksempler viser forfatteren hvordan profesjonelle tjenesteytere kan ta seksualitet på alvor. Forfatter: Barstad, B (2006). Boka kan bestilles på Be-Ni Forlag
Facebook-gruppe. Skandinavisk nettverk for kultur, kropp og seksualitet. På siden har de skrevet at dette er en faggruppe som ønsker å dele forskning innen sexologi så vel som pedagogikk for å utvikle fagfeltet; seksualformidling. Hovedmålet er å øke seksualkunnskapen i Skandinavia blant profesjoner slik at det kommer til nytte for deres ulike målgrupper.
Eksempel
Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har utviklet et veiledningshefte med metoder og undervisningopplegg i kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS).
De har kurs for elevere med lærevansker og ulike grader av utviklingshemming, de tilpasser ut ifra kursdeltagernes funksjonsnivå ved sammensetning av gruppene. De har kjørt kurs siden 2010 og på kursene har det variert mellom to- ni kursdeltagere, som regel en kjønnsblandet gruppe. Varighet på kurset er over en termin, med fire undervisningstimer en dag i uka, det er to pedagoger som er kursholdere. De har lagt vekt på variasjon i undervisningsopplegget med praktiske oppgaver, filmfremvisning, tegne- eller skriveoppgaver, samtaler og undervisning. For å kunne måle kunnskaper og læreutbytte skriver skolen inn om temaet og kurset i elevens IOP. De benytter kompetansemål fra Helse- og oppvekst vg1, og tilpasser målet til eleven. Kontakt skolen for mer informasjon eller for å bestille veiledningshefte.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».