Statens barnehus
Statens barnehus er et tilbud for barn og ungdom som kan ha vært utsatt for, eller vært vitne til, vold eller seksuelle overgrep. Tilbudet gjelder også for voksne med utviklingshemming eller andre [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Beslutningsstøtte handler om å få støtte til å ta valg. Valg innebærer avveiing mellom ulike konsekvenser. Hvordan er beslutningsstøtte forankret som rettighet i FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD), og hvordan er beslutningsstøtte forankret i norsk lovgivning?
Bilde: Audgunn Vilhelmsen Nordberg -Galleri Lista Fyr
Dette er en av tre artikler i kunnskapsbanken om beslutningsstøtte. Artiklene er skrevet av Sølvi Linde, Sadeta Demic og Anita Gjermestad.
De to andre artiklene er tekst om beslutningsstøtte og om modeller for beslutningsstøtte.
FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)
I menneskerettighetskonvensjonen for personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD), er retten til å ta egne beslutninger og avgjørelser samt å bestemme selv, uavhengig av helse og funksjon, nedfelt som et grunnleggende prinsipp i konvensjonens artikkel 3.
Anerkjennelsen av at dette grunnleggende menneskerettslige prinsippet gjelder alle mennesker er en helt nødvendig forutsetning for realisering av alle menneskers rett til å ta egne beslutninger.
Videre slår CRPD fast alle menneskers likhet overfor loven i artikkel 12. For beslutningstøtte innebærer dette:
Les mer om CRPD.
Beslutningsstøtte i norsk lovgivning
Beslutningsstøtte som begrep brukes ikke eksplisitt i norsk lovgivning, men noen lovverk har regler som kan tolkes som rett til beslutningsstøtte. De viktigste i denne sammenhengen er:
Pasient – og brukerrettighetsloven:
Helse- og omsorgstjenesteloven:
Hva sier Helsedirektoratets veileder, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, om beslutningsstøtte?
Kommunen skal legge til rette for at personer med utviklingshemming kan utøve selvbestemmelse. Størst mulig grad av selvbestemmelse i hverdagen fremmer den enkeltes personlige utvikling og god psykisk helse (Helsedirektoratet, 2021, s. 24). Alle trenger støtte til å lære og øve på å ta valg, en læring som fortsetter livet igjennom. En stor del av tjenesteytingen til personer med utviklingshemming i helse- og omsorgstjenesten handler om å legge til rette for at tjenestemottakerne får utøve selvbestemmelse og leve mest mulig i tråd med egne ønsker og behov. Det er virksomhetsleder sin oppgave å sørge for at tjenesteytere har kompetanse på å gi beslutningsstøtte.
I henhold til Helsedirektoratets veileder angis følgende områder for beslutningsstøtte i helse- og omsorgstjenestene:
I veilederen nevnes følgende beslutningsstøtte verktøy; skriftlig informasjon med enkel og tilgjengelig tekst, video eller andre webbaserte verktøy.
Å ta beslutninger, ta valg og forstå store mengder informasjon kan være krevende og en barriere for beslutning. Veilederen peker på tre enkle spørsmål kan være til hjelp:
Les også nettressursen, Temasidene om Helsedirektorates veileder.
Bilde: Audgunn Vilhelmsen Nordberg -Galleri Lista Fyr
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.
Helsedirektoratet (2021) Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Nasjonal veileder.
Helse- og omsorgstjenesteloven (2011). Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (LOV-2011-06-24-30)
Pasient- og brukerrettighetsloven (1999) Lov om pasient- og brukerrettigheter (LOV-1999-07-02-63)
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».