Statens barnehus
Statens barnehus er et tilbud for barn og ungdom som kan ha vært utsatt for, eller vært vitne til, vold eller seksuelle overgrep. Tilbudet gjelder også for voksne med utviklingshemming eller andre [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
TryggEst ble etablert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i samarbeid med Helsedirektoratet, Politidirektoratet og KS, for å styrke arbeidet med å forhindre, avdekke og håndtere vold, overgrep og omsorgssvikt mot risikoutsatte voksne. Dette gjelder også voksne personer med utviklingshemming. Modellen er utviklet for å hjelpe kommuner med å ivareta denne sårbare gruppen, og den har blitt implementert i flere kommuner over hele Norge.
TryggEst bygger på behovet for et enhetlig og effektivt system som kan sikre at vold og overgrep mot risikoutsatte voksne blir håndtert på en systematisk og forutsigbar måte. Kommunene har en lovpålagt plikt til å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep, og TryggEst gir dem verktøy og retningslinjer slik at de er bedre i stand til å oppfylle denne plikten. Veilederen om gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming gir også klare føringer om kommunenes ansvar om å beskytte personer med utviklingshemming mot vold og overgrep.
TryggEst og personer med utviklingshemming
Personer med utviklingshemming kan være i en rekke ulike situasjoner som gjør at TryggEst kan være aktuelle for dem, og kommuner over hele landet bruker aktivt TryggEst for å ivareta denne gruppen på en systematisk måte. Det er både tjenesteytere, pårørende og folk selv som melder ifra om utnytting og overgrep, samt at TryggEst også jobber med å gjøre ordningen kjent i befolkningen ellers, slik at også alle andre kan melde fra hvis en har mistanke om at personer med utviklingshemming er utsatt.
Det er et vidt spenn av saker som kommunene jobber med når det gjelder personer med utviklingshemming. Det kan eksempelvis være at de er utsatt for seksuelle overgrep fra nærpersoner, de kan være en del av rusmiljø som gjør dem særlig utsatt for vold og misbruk og det kan også være økonomisk utnyttelse. Slike overgrep kan begås av nærpersoner, tjenester, personer i miljøene de er i og også fra andre risikoutsatte voksne. TryggEst viser at mennesker i sårbare livssituasjoner kan være utsatt for en rekke ulike former for vold og overgrep.
Hvordan TryggEst er organisert er forskjellig fra kommune til kommune. Dette gjelder også hvordan TryggEst samarbeider med tjenestene til personer med utviklingshemming. Vi har skrevet 3 eksempelartikler som gir innblikk i hvordan en jobber med TryggEst og personer med utviklingshemming 3 ulike steder i landet. De kan du lese i NAKU sin kunnskapsbank.
- Personer med utviklingshemming kan være blant de som er utsatt for vold eller overgrep, men også blant de som begår vold eller overgrep. Dette skaper en kompleks situasjon hvor det er viktig å beskytte alle involverte parter. Dette sier Reidun Hobbesland i artikkelen fra Trondheim kommune. -Samlokalisering med andre sårbare personer kan øke risikoen for vold og overgrep, noe som gjør det nødvendig med kunnskap blant de som er tettest på og tiltak tilpasset den enkelte situasjon.
-Husk at også risikoutsatte voksne med utviklingshemming har de samme menneskerettighetene som alle andre, men de har et større beskyttelsesbehov, sier TryggEst-ansvarlig Lillian Waldenstrøm Riis i artikkelen fra Mosseregionen.
Verktøy og ressurser
I sitt arbeid med å utvikle TryggEst har Bufdir i samarbeid med andre partnere utviklet en rekke verktøy til bruk for kommunene. Her omtaler vi kort noen av disse ressursene.
Nettsidene
På tryggest.no finner du omfattende informasjon om TryggEst, inkludert veiledere, retningslinjer og ressurser for både fagpersoner og pårørende. Nettsidene fungerer som en sentral portal for alt relatert til TryggEst, og gir enkel tilgang til nødvendig informasjon og støtte. Her finner du også oversikt over kommuner som deltar i TryggEst i dag, og hvordan dere kan komme i gang i din kommune.
E-læringskurs
TryggEst tilbyr e-læringskurs for å styrke kompetansen blant fagpersoner som jobber med risikoutsatte voksne. Det er utarbeidet et kurs i 12 moduler som dekker viktige temaer som identifisering av vold og overgrep, samt hvordan man kan håndtere slike situasjoner på en trygg og effektiv måte. Her er det også en egen modul som dekker vold og overgrep mot personer med utviklingshemming.
Casegeneratoren
Casegeneratoren er et verktøy som brukes til å simulere ulike scenarier og saker som fagpersoner kan møte i sitt arbeid. Dette verktøyet hjelper med å forberede og trene ansatte på å håndtere komplekse og utfordrende situasjoner på en profesjonell måte. Generatoren bruker kunstig intelligens som ved hjelp av dine innspill utvikler eksempelsaker som kan brukes til å bli bedre på å møte lignende saker i virkeligheten. Du kan legge inn ulike persongrupper, type vold/ overgrep og problemstilling, og deretter få en case du kan lære av. Du får refleksjonsspørsmål og det er utviklet en egen refleksjonsmal.
Veileder/retningslinjer
Bufdir har utarbeidet en omfattende veileder for kommuner som implementerer TryggEst. Denne veilederen gir konkrete retningslinjer og anbefalinger for hvordan arbeidet med å forebygge og håndtere vold og overgrep kan organiseres og gjennomføres. Den tar blant annet for seg hvordan du kan håndtere en akutt situasjon, hvordan snakke med den utsatte, hvordan sikre bevis og en lang rekke andre problemstillinger du kan stå overfor i situasjoner som er omfattet av TryggEst sitt arbeid.
“Noe har skjedd”
Nettsiden “Noe har skjedd” har voksne med utviklingshemming som målgruppe og handler om seksuelle overgrep. Den er laget for personer som trenger informasjon på en lett forståelig måte. Her finnes informasjon om seksuelle overgrep, rettigheter og hvordan en finner hjelp. Her kan en også lese historier fra andre og også spille et spill om å gjøre motstand mot seksuell vold.
Avvergingsplikten
Det er viktig å være klar over plikten vi alle har for å avverge alvorlige lovbrudd som drap, voldtekt, vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep. Denne avvergingsplikten går foran taushetsplikten og det er viktig at ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming har kunnskap om og er bevisst denne plikten. Du kan lese mer om avvergingsplikten på plikt.no
Avslutning
TryggEst gjør det mulig å jobbe systematisk med å forhindre, avdekke og håndtere vold og overgrep mot voksne mennesker som i liten eller ingen grad er i stand til å beskytte seg selv. Dette kan inkludere personer med utviklingshemming. Noen kommuner har andre systemer for å fange opp risikoutsatte voksne, men flere og flere blir nå TryggEst-kommuner.
-Vi håper at vi på sikt får mindre saker ved at vi er synlige og at vi jobber forebyggende og strukturert, understreker Liv-Maria Delgado og Mari Amundsgård som jobber med TryggEst i Asker kommune i en egen artikkel om kommunens arbeid med TryggEst og personer med utviklingshemming der. De understreker også at implementering av TryggEst er verdt arbeidet og at dette åpenbart bidrar til bedre å sikre en gruppe av befolkningen som ofte kan være i vanskelige og sårbare livssituasjoner.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».