Årlig helsekontroll for personer med utviklingshemming
Personer med utviklingshemming har økt risiko for uoppdagede helseproblemer, både fysisk og psykisk. Samtidig har mange utfordringer med å uttrykke symptomer og behov, noe som kan føre til forsinket [...]
De viktigste tiltakene har vært implementering av felles retningslinjer for kosthold og fysisk aktivitet, som baserer seg på Helsedirektoratets anbefalinger. Ved utarbeidelse av retningslinjen for kosthold ble det tatt utgangspunkt i «god ernæringspraksis», som er en sentral modell i Kosthåndboken fra Helsedirektoratet. Videre har trinnene blitt tilpasset brukergruppen. Retningslinjen innebærer å kartlegge brukerens kosthold for å få en helhetlig oversikt over kostholdet, samt forutsetninger og utfordringer knyttet til kostholdet. Andre trinn er å utarbeide en individuell kostholdsplan der kartleggingen legges til grunn. Hensikten med kostholdsplanen er å sikre at brukerne har et næringsrikt og variert kosthold i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, samtidig som individuelle behov ivaretas. Planen inkluderes i hver brukers FAS-perm. FAS er det fagadministrative systemet som anvendes i bydelen. Trinn tre innebærer oppfølging av kostholdsplanen der endringer gjøres ved behov.
Retningslinjen for fysisk aktivitet ligner på den for kosthold, og her kartlegges brukernes aktivitetsvaner, behov for aktivitet og interesser. Deretter utarbeides en individuell aktivitetsplan basert på kartleggingen. Hensikten med aktivitetsplanen er å sikre at brukerne, ut fra egne forutsetninger, har et aktivitetsnivå i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.
I løpet av prosjektperioden har alle boligene og aktivitetssenteret utarbeidet lokale handlingsplaner, som har blitt revidert og oppdatert med jevne mellomrom. Arbeidet med de lokale handlingsplanene har ifølge ansatte vært et nyttig verktøy for å sikre at fokuset opprettholdes, og den har dannet grunnlag for refleksjon og diskusjon rundt boligenes praksis og progresjon i arbeidet med kosthold og fysisk aktivitet.