Sivilombudsmannen prioriterer besøk i bofellesskap

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Sivilombudsmannen skal denne høsten besøke sykehjem, omsorgsboliger og andre kommunale helse- og omsorgstilbud der mennesker kan være fratatt friheten.

Sivilombudsmannen har allerede besøkt fengsler, psykiatriske sykehus og ungdomsinstitusjoner. Nå har de varslet flere kommuner om at de planlegger besøk til ett eller flere sykehjem, omsorsboliger og bofellesskap. Besøkene kan være både varslet og uvarslet. Sivilombudsmann Hanne Harlem forteller at de lenge har planlagt denne besøksrunden, men at bekymringsmeldingene de har fått nå under pandemien har vært avgjørende for tidspunktet for gjennomføringen.

- Vi har lenge planlagt å besøke boliger for utviklingshemmede der de mottar tjenester fra kommunen. Samtidig er det klart at bekymringsmeldinger vi fikk i forbindelse med koronapandemien, både gjennom media, men også fra andre aktører, har gjort at vi har prioritert denne sektoren i år, skriver Harlem til NAKU i en e-post.

Forebygge og avdekke
Det er forebyggingsenheten hos Sivilombudsmannen som gjennomfører besøksrunden. De har som mål å avdekke og forebygge tortur og umenneskelig behandling. I en pressemelding skriver Sivilombudsmannen at besøk på steder hvor mennesker er fratatt friheten er en viktig del av arbeidet.

- Vårt mandat er å forebygge krenkelser på institusjoner der mennesker er fratatt friheten. Dette er et mandat som ble lagt til Sivilombudsmannen da Norge sluttet seg til en tilleggsprotokoll i FNs torturkonvensjon (OPCAT-protokollen). Vår primære arbeidsmetode er å besøke stedene der mennesker er eller kan være fratatt friheten. I noen helse- og omsorgstjenester i kommunale boliger er det såpass inngripende tiltak, eller tjenestemottakere er såpass avhengige av hjelp fra andre, at det vil falle innenfor vårt mandat å besøke disse beboerne og se nærmere på de tjenestene de mottar, utdyper Harlem til NAKU.

I pressemeldingen viser Sivilombudsmannen til at det både i sykehjem og boliger for mennesker med utviklingshemming kan være en risiko for at de som bor der blir utsatt for rutiner eller handlinger som i realiteten utsetter dem for krenkelser. De viser til at personer med utviklingshemming kan være utsatt for utgangs- og frihetsbegrensninger som ledd i tjenestene de mottar. Ved sykehjem kan fattes lovlig vedtak om innleggelse eller tilbakeholdelse mot pasientens vilje.

Rapporter
Sivilombudsmannen opplyser i pressemeldingen at det skal utarbeides rapporter som gjennomgår funnene og hvor det blir gitt anbefalinger om hva som bør endres eller forbedres. Disse rapportene vil bli publisert på hjemmesidene til Sivilombudsmannen. Men det kan også bli aktuelt å lage en overordnet rapport etter besøksrunden.

- Det kan bli aktuelt. Det har vi tidligere gjort, som for eksempel den særskilte meldingen til Stortinget om isolasjon i norske fengsler. Vi rapporterer også årlig til Stortinget gjennom våre årsrapporter, og vi har jevnlig møter med aktuelle departementer. Der tar vi opp våre sentrale funn og anbefalinger, skriver Harlem til NAKU.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon